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STATE BUILDING CODE INTERPRETATION NO. 01-03 

 
CODE:  1997 Uniform Building Code (UBC), 
   State Regulations for Barrier-Free Facilities 

SECTIONS: Chapter 11, Part III, Accessibility for Existing Buildings. 
Section 1109.1 General. 
Clarification on Interpretation No. 00-10. 

 
QUESTIONS: BACKGROUND:  From Interpretation No. 00-10:..“…although no 

building permit is required, is an existing building required to be made 
accessible when there is a change of occupancy?”   The answer to the 
question stated:  “No.  It is the intent that Chapter 11,Part III apply only 
where there is construction involved to renovate, alter or add to an 
existing building for which construction contracts have been awarded 
prior to July 1,1976.  Existing buildings constructed after that date but 
which are changing occupancy with no change in construction are 
required to comply with the State Regulations for Barrier-Free Facilities 
in effect at the time of the building’s original construction permit.” 
 
1.  We often deal with projects involving change of use from single 
family residential structures, Group R-3 Occupancy, to commercial 
office, Group B Occupancy.  How do you apply Interpretation No. 00-10 
(referenced above) to a home built in 1980, for example, that is 
undergoing a change of use to a Group B office where no construction is 
done requiring a building permit?  Would the change of use then be 
required to comply with State Regulations for Barrier-Free Facilities (in 
effect at the time of the building’s original construction permit) for the 
Group R-3 single family occupancy or for the Group B office 
occupancy?  
 
2.  Where there is a change from a Group M retail use to a Group B 
office use and no construction is done requiring a building permit, would 
the building be required to comply with State Regulations for Barrier-
Free Facilities (in effect at the time of the building’s original 
construction permit) for the Group M Occupancy or for the Group B 
Occupancy? 



ANSWERS: 1.  Interpretation No. 00-10 does not apply to Group R-3 
Occupancies since the State Regulations for Barrier Free Facilities 
do not apply to Group R-3 Occupancies (per Section 1103.1.8.2 
Exception 1).  UBC Section 3405—Change In Use can be applied, 
whereby the building in this example should be made to comply 
with current code requirements using Chapter 11, Part III—
Accessibility For Existing Buildings.  The definition of 
“Alteration” in Section 1110 includes change in occupancy, 
therefore, in applying Section 1112—Alterations, the entire 
building should be considered “altered” and accessibility provided 
to the maximum extent feasible (See 1112.1.1 and 1112.1.2, 
Exceptions 1 & 3.  In applying 1112.1.2, Exception 3, it is 
intended that accessibility of the path of travel be improved if 
needed, but required only up to 20% of the cost of the total barrier-
free upgrade.) 
 
2.  In the example given, the building’s original construction 
permit was for Group M Occupancy.  Therefore, the building 
should be required to comply with State Regulations for Barrier-
Free Facilities for Group M Occupancies in effect at the time of the 
building’s original construction permit. 

 

SUPERSEDES: None. 
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