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STATE BUILDING CODE INTERPRETATION NO. 13-02 

 

 

CODE: 2009 International Residential Code 

 

SECTION: R403, Footings 

 

QUESTION 1: Do underground footings make multiple buildings a one building 

structure? 

 

ANSWER 1: No.  This determination is made not by the presence of 

underground footings.  Factors defining “building” include the 

fire separation between buildings, exterior walls of the building, 

and the type of fire-resistance-rated wall assemblies used in the 

design and construction of the buildings. 

 

 

QUESTION 2: Does connecting two buildings/units with an underground footing 

make the square footage of the two buildings/units into a total square 

footage structure? 

 

ANSWER 2: No.  Floor area is defined in the IBC as the area within the inside 

perimeter of the exterior walls. 

 

 

QUESTION 3: Clarify the definition of duplex and townhouse: is that one building? 

 

ANSWER 3: Yes, townhouses are considered to be one-building structures: 

 IRC Section 302.2 states that each townhouse is to be considered a 

separate building, separated by fire-resistance rated wall 

assemblies meeting the requirements of section R302.1 for exterior 

walls.   

 TOWNHOUSE:  A single-family dwelling unit constructed in a 

group of three or more attached units in which each unit extends 

from foundation to roof with a yard or public way on at least two 

sides. 

 DUPLEX: is not defined in the building or residential codes. The 

term used in the IRC is “detached two family dwelling”. 



 

QUESTION 4: Do three or more buildings on one lot require the use of the IBC? 

 

ANSWER 4: No, the lot line does not determine the applicable code.  The scope 

of the IRC, occupancy classification, use and size of the structure 

determine the applicable codes. 

 

 

QUESTION 5: If there are two buildings with the use identified as condominiums, 

would the IRC be used?  Would occupancy type be R-2? 

 

ANSWER 5: No, a condominium designation does not determine the applicable 

code.  The IRC applies to buildings with one or two dwelling units, 

and townhouses not more than three stories above grade and with 

a separate means of egress.  A residential building containing 

more than two dwelling units is defined as an apartment house 

and classified as an R-2 occupancy under the IBC.  Condominiums 

are designated based on an ownership agreement and are not 

defined or classified in the building code. 

 

 

QUESTION 6: By connecting them underground to make duplexes or townhouses, 

does that change the designation from commercial (IBC) to residential 

(IRC)?  

 

ANSWER 6: No.  The occupancy classification is determined by the local code 

official depending on the occupancy and use of the building. 

 

 

SUPERSEDES: None 

 

REQUESTED BY: City of Ocean Shores 

 


