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STATE BUILDING CODE INTERPRETATION NO. 13-14 

 

 

CODE: 2012 International Fire Code/Building Code 

 

SECTION: 903.2.3, Exceptions 1 and 2 

 

2012 IBC/IFC Section 903.2.3: 

903.2.3 Group E. An automatic sprinkler system shall be provided for Group E 

occupancies. 

Exceptions: 

1.  Portable school classrooms with an occupant load of 50 or less calculated in 

accordance with Table 1004.1.2 , provided aggregate area of clusters of 

portable school classrooms does not exceed 5,000 square feet (1465 m
2
); and 

clusters of portable school classrooms shall be separated as required by the 

Building Code. 

2.  Group E occupancies with an occupant load of 50 or less, calculated in 

accordance with Table 1004.1.2.   

 

QUESTION 1: IFC 903.2.3 Exception #1 allows an exception for fire sprinklers for 

“clusters” of portable classrooms when the cluster is equal to or less 

than 5,000 square feet.  Is it the intent of this code section to aggregate 

any portable classrooms that are not separated by the minimum 

separation requirements of the IBC, and the resulting square footage 

be used to calculate whether fire sprinklers are required? 

 

ANSWER 1: Yes.   

 

 
 

QUESTION 2: Is a cluster then defined as any combination of portable classrooms 

that are not separated by the minimum separation required by the IBC? 

 

ANSWER 2: Yes. 

 

 
  



Interp No. 13-14  P. 2 

QUESTION 3: Is the space between the portable classrooms included in the area 

calculation, or just the actual area of each portable classroom?   

 

ANSWER 3: Exception 1 sets the maximum aggregate area of any cluster of 

portables at 5000 square feet; the reference is to the floor area of 

the portable and does not include the space between the portables. 
 

 
 

QUESTION 4:    If the minimum separation distance required in the IBC is provided for 

any portable classroom (or cluster of classrooms) would this portable 

classroom (or cluster of portables) be included in an aggregate 

calculation of square footage to determine whether fire sprinklers are 

required?   

 

ANSWER 4: No, the 5000 square foot maximum threshold is calculated for any 

cluster of portables; any portable with the required separation 

would not be counted in the aggregate area.   
 

 
 

QUESTION 5: A question has risen concerning the intent to include portable 

classrooms in the application of exception #2, and whether the 

occupant load is for the building or each classroom. Are portable 

classrooms with an occupant load of greater than 50 required to have 

fire sprinklers? (Subject to Question 7) 

 

ANSWER 5: Yes, according to the 2012 amendment.  However under the 

2009/2003 amendment, consistent with the original amendment in 

1991, portables were provided an exception from the Group E 

occupant load designation.  The exception provided an aggregate 

area limit of 5000 square feet. 

 
1991 UBC Language: 

State amendment to meet the requirements of SSB5261: 

Automatic fire extinguishing systems Section 3802(a) Where required.  An automatic 

fire extinguishing system shall be installed in the occupancies and locations as set forth in 

this section. 

Section 3802 (e) Group E Occupancies. 

3.  Division 1.   An automatic fire-extinguishing system shall be installed in all newly 

constructed buildings classified as E-1 Occupancies constructed after July 1, 1992. 

Exception: Portable school classrooms, provided; 

A. Aggregate area of clusters of portable school classrooms does not exceed 5,000 

square feet; and 

B. Clusters of portable school classrooms shall be separated as required in Chapter 

5 of the Building code.  

 

 

 
  



Interp No. 13-14  P. 3 

 

QUESTION 6: Does exception #2 apply to portable classroom buildings?   

 

ANSWER 6: No.  Exception #1 is specific to portables.  The 2012 amendment 

requires both that the occupant load (for each portable) is 50 or 

less, as in exception #2, and that a cluster of portables does not 

exceed 5000 square feet.  Previous amendments required only that 

5000 sq ft “aggregate area of clusters” not be exceeded.  The 

original amendment implies that a cluster is more than one 

portable, but a minimum size was not identified.  The SBCC 

created the definition in 1991 based on a typical portable unit of 

that era.  The State Board of Education, Fire Protection Policy 

Board and the OSPI reviewed the amendment and agreed. The 

definition was taken from the Board of Education rules. 

  

 
 

QUESTION 7: Is the occupant load of individual classrooms aggregated within one 

portable building? 

 

ANSWER 7: For a situation in which more than one portable classroom is 

connected together,  the separation of the resulting construction 

can be accomplished using fire barriers (as allowed per IFC 

901.4.3) to reduce the occupant loads so that fire sprinklers are not 

required.  It should be noted that this creates a “cluster” in itself 

so that the total of all of the area in one cluster cannot exceed 

5,000 square feet with fire sprinklers being required. 

 

 

SUPERSEDES: None 

 

REQUESTED BY: Redmond Fire Department 

 


