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STATE BUILDING CODE INTERPRETATION NO. 18-08 

 
 
CODE: 2015 Washington State Energy Code, Commercial 

2015 International Mechanical Code 
 
SECTIONS: 2015 WSEC Sections - C403.2.7.1 Kitchen hoods, C403.2.6 Ventilation  

2015 IMC Sections – 507.1 Kitchen Hoods, 507.5 Capacity of Hoods 

 

QUESTION 1: For a factory-built commercial kitchen exhaust hood with capacity greater than 
2,000 cfm that is listed and labeled in accordance with UL 710, do the 
maximum allowed net exhaust airflow rates per WSEC Table C403.2.7.1 
supersede the minimum net airflow requirements of IMC Section 507.5?  

ANSWER: Per Exception 1 of IMC Section 507.1, factory built commercial exhaust 
hoods that are listed and labeled in accordance with UL 710 are not 
required to comply with IMC Section 507.5. Therefore, only the maximum 
allowed exhaust airflow rates specified in Table C403.2.7.1 would apply to 
the UL 710 listed and labeled kitchen hoods. 

 The final kitchen hood(s) exhaust airflow scheduled in the mechanical 
drawing permit set is used to determine if total kitchen hood exhaust 
airflow is greater than 2000 cfm. 

 

WSEC Section C403.2.7.1 states “Conditioned supply air delivered to any space shall not exceed 
the greater of the following - 1.) The ventilation rate required to meet the space heating cooling 
load;  2.) The hood exhaust flow minus the available transfer air from adjacent space where 
available transfer air is considered that portion of outdoor ventilation air not required to satisfy 
other exhaust needs, such as restrooms, and not required to maintain pressurization of adjacent 
spaces.”    

QUESTION 2: Is the general purpose of this provision to reduce the amount of tempered make-
up air required to replace the kitchen hood exhaust air by utilizing conditioned 
transfer air from adjacent spaces and conditioned supply air from the kitchen 
area, that would otherwise be exhausted and is not required to satisfy other 
exhaust needs? 

ANSWER:  Yes. 

  It is recommended to utilize transfer air where available and air for 
conditioning the kitchen first before adding dedicated make-up air units. 
See IMC Section 508 for requirements for air supplied to kitchens with 
exhaust hoods. There is no minimum exhaust airflow threshold this applies 
to all kitchen exhaust airflows but there also is no minimum percentage of 
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transfer or heating/cooling supply air that needs to be maintained. If there 
is no transfer or heating/cooling supply air available then a dedicated 
make-up air unit is required per IMC Section 508. 

 

QUESTION 3: Per WSEC Section C403.2.7.1, Paragraph 1, is Item 1 referring to the design 
conditioned supply air cfm required to satisfy the peak heating or cooling loads 
within the space that the kitchen exhaust hood is located (i.e. kitchen area, food 
production facility, etc)? 

ANSWER:  Yes. ASHRAE 90.1-2013 clarifies that this is refering to the “conditioned 
supply air delivered to any space with a kitchen hood.” 

 

QUESTION 4: If the design conditioned supply air cfm serving the kitchen area is greater than 
the amount of transfer air available from adjacent spaces, may the conditioned 
supply air serving the kitchen be used to satisfy this requirement in lieu of 
utilizing transfer air?  

ANSWER:   Yes. Only when the total kitchen hood exhaust airflow rates are greater 
than 2000 cfm and Item 1 of the three available options is utilized, then 
“Not less than 50 percent of all the replacement air shall be transfer air 
that would otherwise be exhausted.” These exhaust hoods may only utilize 
transfer air that would otherwise be exhausted. See Q&A 5, below.  Since 
there is no outdoor airflow rate for the kitchen per 2015 IMC Table 403.3, 
the conditioned air should be returned to the HVAC unit. 

 Note: ASHRAE 90.1-2013 defines replacement air as “outdoor air that is used 
to replace air removed from a building through an exhaust system. Replacement 
air may be derived from one or more of the following: makeup air, supply air, 
transfer air, and infiltration. However, the ultimate source of all replacement air 
is outdoor air. When replacement air exceeds exhaust, the result is exfiltration.” 

 

QUESTION 5: Is the percentage of the design conditioned supply air serving the kitchen area 
that may be used to satisfy a portion or all of the cfm required to replace the 
kitchen hood exhaust cfm, 1) the minimum ventilation per Section C403.2.6, or  
2) the total conditioned supply cfm assuming up to 100% outside air during 
kitchen exhaust hood operation?  

ANSWER: Any or all of the conditioned supply air serving the kitchen may be used to 
replace the kitchen hood exhaust airflow. See below and 2015 IMC Section 
508.1 for further requirements on pressure equalization for kitchens. 

 Per 2015 IMC Table 403.3 “Kitchens (cooking)” have a minimum design 
exhaust airflow rate of 0.70 cfm/sf but no minimum outdoor airflow rate. 
Per footnote b mechanical exhaust is required and air cannot be 
recirculated to other spaces but may be recirculated within the space. 

 Per 2015 IMC Section 508.1.1 the temperature differential between 
makeup air and the air in the conditioned space shall not exceed 10°F 
except where the added heating and cooling loads of the makeup air do not 
exceed the capacity of the HVAC system. 
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Only when the total kitchen hood exhaust airflow rates are greater than 
2000 cfm and Item 1 of the three available options is utilized then “Not less 
than 50 percent of all the replacement air shall be transfer air that would 
otherwise be exhausted”. Then a minimum of 50% of the kitchen hood 
exhaust airflow must be transfer air that would otherwise be exhausted. 

 If the conditioned supply air exceeds the exhaust airflow rate during any 
operating mode then return air would need to be provided to HVAC unit. 

QUESTION 6: Do the requirements of C403.2.7.1 apply to both Type I and Type II kitchen 
exhaust hoods? 

ANSWER: Yes. 

 Please note the following: 
a. Each kitchen with a total kitchen hood exhaust airflow greater than 

2000 CFM needs to comply with the UL 710, one of the three option 
requirements, as well as the different appliance duty requirements for 
a single hood or hood section. 

b. If Type II equipment for a dishwasher or other appliance are in a 
separate room where the total kitchen hood exhaust airflow does not 
exceed 2000 CFM then requirements in Item a above would not apply. 

c. Only Type I kitchen exhaust hoods can be certified under UL 710. 
d. Per 2015 IMC Section 507.1 a Type I exhaust hood may be installed 

above a Type II appliance. 

QUESTION 7: Do exceptions 1 and 2 at the end of section C403.2.7.1 only apply to kitchens 
with total kitchen hood exhaust airflow rates greater than 2000 CFM? 

ANSWER: Yes. Note that, per Exception 2, to be considered a “certified grease 
extractor hood” the hood(s) must comply with UL 710 but is not required 
to comply with the option 1, 2, or 3 requirements based on the low exhaust 
airflow hood face velocity of 60 fpm. 

 
 
SUPERSEDES:  None 
 
REQUESTED BY:  Whatcom County 
 


