
 
 

STATE BUILDING CODE INTERPRETATION 20-Mar01 
 
 
CODE: 2015 International Residential Code  
 2015 Uniform Plumbing Code  
 
SECTION: 1307.3 IRC / 507.13 UPC    
 
QUESTION 1: For an electric water heater which could be either an electric resistance 

or heat pump type, when installed within a residential garage or the 
parking garage of a mixed use {residential/ commercial} building, may 
the water heater be installed directly on the floor (not elevated) 
provided: 
(a) There are no electric relays, switches or other electric ignition 

sources located lower than 18- inches (457 mm) above the 
floor surface, and 

(b) When the floor surface is concrete or the garage is unheated the 
electric water heater is installed on an insulated mounting pad 
with a minimum R-10 value as required by 2015 WSEC. 

ANSWER:  YES. {Refer to 2015 IRC Sections M1307 and P2801. 7, 2015 UPC 
(with WA State amendments) Section 507.13, 2015 WSEC Sections 
R403.5.5 and C404.5, and 2015 WSEC Section R202 definition of an 
ignition source.} 

QUESTION 2: For a water heater that is fuel-fired and installed within a residential 
garage or the parking garage of a mixed use {residential/ commercial} 
building, may the water heater be installed directly on the floor (not 
elevated and not on an insulated mounting surface) provided the water 
heater is rated as flammable vapor ignition resistant (FVIR)? 

ANSWER YES. {Refer to Exception in 2015 IRC Sections M1307 and M1307 
regarding FVIR. Insulated surface requirements in 2015 WSEC 
Sections R403.5.5 and C404.5 do not apply to fuel-fired water heaters.} 

QUESTION 3: For any water heater be it electric resistance, fuel-fired or heat pump, 
when installed within a residential garage or the parking garage of a 
mixed use {residential/ commercial} building, and if the water heater has 
an ignition source component located within 18-inches of the mounted 
floor and the water heater is not FVIR rated {for fuel-fired only} and the 
water heater is installed on insulated mounting surface {for electric 
water heaters only}, may the water heater be elevated by only the 
height necessary to raise the ignition source component to the required 
18-inches? 

ANSWER: YES. {Refer to 2015 IRC Sections M1307 and P2801.7, and 2015 UPC 
(with WA State amendments) Section 507.13. These sections require 
the ignition source component to be located a minimum of 18-inches 
(457 mm) above the finished floor. These sections do not require the 
overall unit to be elevated 18-inches, irrespective of the location of the 
ignition source(s).} 



QUESTION 4: For an electric resistance or electric heat pump water heater installed 
within an unheated residential garage or parking garage of a mixed use 
{residential/ commercial} building, does the insulated mounting surface 
requirement per the 2015 WSEC apply if the water heater is installed on 
an elevated stand? 

ANSWER: YES. {Refer to insulated mounting surface requirements in 2015 WSEC 
Section R403.5.5 and C404.5.} 

SUPERSEDES: None 
REQUESTED BY: Clark County  


