
 

STATE BUILDING CODE OPINION 20-June01 

 

CODE:  2015 Washington State Energy Code, Commercial 

2015 International Building Code 

SECTION:  WSEC Section C405.2.5 

IBC Section 1008.3 

 

QUESTION:  For the conditions specified in Sections 1008.3.1, 1008.3.2 and 1008.3.3 of 

the 2015 IBC, an emergency electrical system is required to ‘automatically 

illuminate’ specific areas of a building. However, Section C405.2.5 of the 

2015 WSEC require occupancy motion sensors that would prevent the 

emergency lights from illuminating unless there is motion by an occupant in 

the area where the light is located. 

Because the IBC says the electrical system shall “automatically illuminate” 

the specified area but the WSEC requires the emergency lighting to 

“automatically shut off” when the areas served by the emergency lights are 

unoccupied, does this constitute a conflict between the IBC and the WSEC? 

If the answer to the above question is yes, then which code should apply? 

If the answer is no, did the Council anticipate that the emergency lights may 

not function properly if the motion sensors are obscured by smoke? 

ANSWER: No. The intent was that the emergency lighting required by the IBC 

would govern. This requirement in the WSEC was based on the 2012 IBC 

language in Section 1006.1, which is comparable to the 2015 IBC Section 

1008.2, and addresses means of egress illumination when the building is 

occupied. During an emergency, it was the intent that the 90 minutes of 

emergency lighting would still be provided per IBC Section 1008.3, and 

the level of emergency lighting required by the code at an average of 1 

footcandle would be met by the 0.02 watts/sq. ft. exception. 

SUPERSEDES:  None   

REQUESTED BY:  City of Bellevue 

 

  



 

1008.2 Illumination required. The means of egress serving a room or space shall be illuminated at all 

times that the room or space is occupied. 

Exceptions: 

1. Occupancies in Group U. 

2. Aisle accessways in Group A. 

3. Dwelling units and sleeping units in Groups R-1, R-2 and R-3. 

4. Sleeping units of Group I occupancies. 

1008.3 Emergency power for illumination. The power supply for means of egress illumination shall 

normally be provided by the premises’ electrical supply. 

1008.3.1 General. In the event of power supply failure in rooms and spaces that require two or more 

means of egress, an emergency electrical system shall automatically illuminate all of the following 

areas: 

1. Aisles. 

2. Corridors. 

3. Exit access stairways and ramps. 

1008.3.2 Buildings. In the event of power supply failure in buildings that require two or more means of 

egress, an emergency electrical system shall automatically illuminate all of the following areas: 

1. Interior exit access stairways and ramps. 

2. Interior and exterior exit stairways and ramps. 

3. Exit passageways. 

4. Vestibules and areas on the level of discharge used for exit discharge in accordance with Section 

1028.1. 

5. Exterior landings as required by Section 1010.1.6 for exit doorways that lead directly to the exit 

discharge. 

1008.3.3 Rooms and spaces. In the event of power supply failure, an emergency electrical system shall 

automatically illuminate all of the following areas: 

1. Electrical equipment rooms. 

2. Fire command centers. 
3. Fire pump rooms. 
4. Generator rooms. 
5. Public restrooms with an area greater than 300 square feet (27.87m2). 

WSEC, Section C405.2.5 Additional lighting controls. Specific application lighting shall be provided 

with controls, in addition to controls required by other sections, for the following: 

7. Luminaires serving the exit access and providing means of egress illumination required by Section 

1006.1 of the International Building Code, including luminaires that function as both normal and 

emergency means of egress illumination shall be controlled by a combination of listed emergency relay 

and occupancy sensors, or signal from another building control system, that automatically shuts off the 

lighting when the areas served by that illumination are unoccupied.  

Exception: Means of egress illumination serving the exit access that does not exceed 0.02 watts per square 

foot of building area is exempt from this requirement.  

 

 


