
STATE BUILDING CODE OPINION 21-Mar03 
 
 
CODE: 2018 IRC 

SECTION: IRC 507.5 Deck Tables 

 
QUESTION: In Section 507.5 of the 2018 Washington State Residential Code (WAC 51-51-0507), 

should Tables R507.5(3) and R507.5(4) be used to size deck beams? 

 

ANSWER: No. Only Table R507.5 should be used for sizing deck beams, and the charging 
language in Section 507.5 should only refer to Table R507.5. 
 
Background: Based on discussions with the proponents and others involved in 
approving the deck beam tables in the 2018 IRC (WAC 51-51-0507), and evaluating 
the recordings and the minutes of the November 8, 2019 Council meeting, it appears 
Tables R507.5(3) and R507.5(4) were not intended to be included in the code. While 
those tables may not be technically incorrect, the stated intent was that only Table 
R507.5 would appear in the 2018 IRC. WAC 51-51-0507 will be corrected by 
expedited rulemaking.  
 

SUPERSEDES: None 

REQUESTED BY:  City of Bellevue  


