
 

STATE BUILDING CODE OPINION 21-Nov01 
 
 
CODE:  2018 International Building Code 
  2018 International Fire Code  
SECTION:  Chapter 2 Definitions / SBCC Opinion #08-09 

 

ORIGINAL EMAIL:   I’m aware of the Nightclub interpretation the SBCC performed in 2008 
specifically Interpretation # 08-09. But is the SBCC still firm on their 
stance? Recently I have found in my jurisdiction that advertising “Karaoke” 
is a way around the sprinkler requirements set forth in the code. 

 

QUESTION 1:  Does the State consider Karaoke as a form of live entertainment? 

ANSWER:   The state does not have any formal interpretation of Karaoke.  The local 
jurisdiction or Code Official would interpret live entertainment. 

QUESTION 2:   Does the State consider Karaoke as a form of live entertainment regardless 
of the Max occupancy? 

ANSWER: The state code does not define this. The local jurisdiction or Code Official 
approves occupancy and use during the plan review and permitting process. 

QUESTION 3: Does the State consider a DJ as live entertainment triggering the Sprinkler 
requirement? 

ANSWER: The state does not have any authority over enforcement.  Interpretations/ 
requirements not defined in the code would be up to the local jurisdiction or 
Code Official.   

QUESTION 4:  Regarding “primary use”, If a restaurant or tavern with unfixed tables and 
chairs 8+/- hours a day has a DJ or Karaoke for the last 2+/- hours of the day 
with a “viewing” area greater than 350sqf trigger the Sprinkler requirements? 

 
ANSWER: This would be defined by the local jurisdiction or Code Official. Viewing area 

is not defined in the definitions of the model code.  
 

QUESTION 5: Who has the Final say determining if Karaoke is live entertainment and 
requires Fire Sprinklers? 

ANSWER:   The local jurisdiction or Code Official.  
 

 

SUPERSEDES: None 
REQUESTED BY:  Troy Hendren, Pasco Washington  

https://www.sbcc.wa.gov/sites/default/files/2019-12/0809ifc.pdf
https://www.sbcc.wa.gov/sites/default/files/2019-12/0809ifc.pdf

