
 

 

STATE BUILDING CODE OPINION 24-June07 
 

 
CODE: 2021 International Building Code 

SECTION: 2902.2.2 All Gender Facilities  

 

QUESTION: Washington State-amended 2021 IBC Section 2902.2.2, item 2 includes the 
phrase, “All-gender multiuser toilet rooms shall have water closets and urinals 
located in toilet compartments…”  Is this phrase intended to require that every 
all-gender toilet room includes both a water closet and urinal or is the 
language intended to allow for a toilet room to include either a water closet or 
urinal provided that the total fixture quantity serving the use is compliant with 
2902.1.1.2, 2902.1.1.3, and Table 2902.1? 

ANSWER: An all gender bathroom must have either toilet or water closets located within a toilet 
compartment.  An individual toilet compartment is not required to have both a urinal 
and a water closet.  A toilet compartment is not prohibited from having both fixtures, 
as long as placement is compliant with ICC A117.1-17. Fixture quantities required for 
both male and female users shall not be reduced below the minimums specified in 
Table 2902.1.  

 

SUPERSEDES: None 

REQUESTED BY:  City of Spokane Valley 


