
 

STATE BUILDING CODE OPINION 25-Aug01 
 
 
CODE: 2021 International Building Code 
SECTION: 2902.3.3 
 

 2902.3.3 Location of toilet facilities in occupancies other than malls. In occupancies 
other than covered and open mall buildings, the required public and employee toilet facilities 
shall be located in each building not more than one story above or below the space required to 
be provided with toilet facilities, or conveniently in a building adjacent thereto on the same 
property, and the path of travel to such facilities shall not exceed a distance of 500 feet (152 m). 
Exceptions: 

1. The location and maximum distances of travel to required employee facilities in factory and 
industrial occupancies shall be permitted to exceed that required by this section, provided 
that the location and maximum distance of travel are approved. 

2. The location and maximum distances of travel to required public and employee facilities in 
Group S occupancies shall be permitted to exceed that required by this section, provided 
that the location and maximum distances of travel are approved. 

 

QUESTION 1: Does the language, "in a building adjacent thereto" mean that only 
permanent toilet facilities are allowed (not portable toilets or restroom 
trailers)? 

 
ANSWER 1: Yes. Section 2902 determines the minimum amount of plumbing 

facilities required for a building. Non-permanent fixtures when 
removed, would render a building required to provide public toilet 
facilities non-compliant. 

 
SUPERSEDES: None 
REQUESTED BY:  Clark County 

 


